Unngå matfella i idrettskiosken

«En middelmådig utøver kan ikke spise seg til å bli en toppidrettsutøver, men en toppidrettsutøver kan spise seg til å bli en middelmådig utøver.»

Kioskmat i idrettshaller er et stort problem

Noe av det viktigste for idrettsutøvere er å komme plussiden hva energi angår. For å prestere på trening og i konkurranse er det derfor viktig å få i seg nok næring, men ikke ha i seg hva som helst for å få dekket kaloribehovet. Og det er nettopp her problemet ofte er på idrettarrangementer. Det paradoksale, er at det rett og slett umulig å få kjøpt mat for idrettsutøvere på et idrettarrangement. I kiosken selges stort sett bare mat som er beregnet på de som ikke bryr seg om hvordan kroppen skal fungere bra i mange år fremover. Ikke for energiske idrettsutøvere som jobber beinhardt året rundt for å bli gode i sin idrett. Denne «kioskmaten» har blitt et problem for utvikling av gode utøvere.

 

Kursing av voksne er en mulig løsning

Når klingende mynt i klubbkassa ved salg av pølser, vafler, brus, kaker og annen «drittmat» overgår det å hjelpe sine egne utøvere til å prestere innen idrett, må noe gjøres. Om det er det dårlig holdninger hos voksne, manglende kunnskap eller likegyldighet til idrett som har ført til dette varesortimentet er vanskelig å si. Uansett må noe gjøres her. Jeg har også blitt fortalt om idrettskiosker som har prøvd et sunnere alternativ, uten å lykkes. Det handler derfor om en holdningsendring hos foreldre som faktisk tillater å gi barna dårlig mat. Noen steder har det blitt startet kursing om riktig kioskmat i regi av ernæringsfysiologer. Dette vil kanskje være en begynnelse i riktig retning der det snart er mulig å få tak i «mat» på idrettsarrangementer.

 

Boikott kiosken og planlegg selv mat for dagen.

Flere toppidrettsutøvere har alltid med seg egen sekk med et riktig utvalg mat, når de skal tilbringe en uforutsigbar dag der de vet at det kan være vanskelig å få tak i bra mat. På denne måten blir det ikke tilfeldig spising av «drittmat» bare for å tilfredsstille sulten som alltid vil trenge seg på. Dette er noe idrettsfamilier i større grad også bør begynne å tenke på. Flere ernæringseksperter jeg har vært i kontakt med, anbefaler rett og slett å boikotte idrettsarenaens utsalg, som er med på å ødelegge for unge idrettsutøveres fremtid. Deres anbefalinger er enkle. «Planlegg alltid både trening og konkurranser i god tid. Det tar ikke lang tid å pakke med seg en sekk som inneholder den maten en idrettsutøver har behov for. Og det er ikke minst et billigere alternativ til kjøp av den dårlige maten som er å få tak i på arrangementet.

 

Idrettslagene kan bidra til suksess.

Mange idrettslag er flinke med å sette fokus på ernæring, men ut ifra kioskens sortiment, er det tydeligvis ennå en lang vei å gå. Det finnes mange ferdige maler for hvordan det kan undervises i ernæring for idrettsutøvere. Både gjennom Olympiatoppen og Norges idrettsforbund finnes det veiledere som kan bidra med hjelp for å skape en ny trend, der det mat blir et naturlig samtaleemne rundt om i idrettsmiljøene for både de unge og deres foreldre.

Ernæringsekspertene poengterer viktigheten med at gode holdninger og grunnleggende kunnskap til riktig ernæring skapes så tidlig som mulig. Det er selvfølgelig foreldrenes ansvar at barna får riktig kosthold, men klubbene har gjennom foredrag i kost og ernæring, mulighet til å gi god inspirasjon til rett kosthold gjennom det fellesskapet som er i et idrettslag. Det å trekke inn ernæringsfysiologer til å holde foredrag om kosthold er en verdifull investering som alle klubber burde gjennomføre. Det heter seg at «du blir hva du spiser», og det er mye sant i dette utrykket. En ernæringsfysiolog jeg har vært i samtale med uttalte følgende:

«En middelmådig utøver kan ikke spise seg til å bli en toppidrettsutøver, men en toppidrettsutøver kan spise seg til å bli en middelmådig utøver.»

Du kan med andre ord ikke spise deg til suksess, men vil heller aldri nå spesielt langt dersom maten du spiser ikke står i forhold til din høye treningsinnsats store målsetting.

Previous Article
Next Article

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ukens video

Ski Orienteering in Swedish Lapland

Today we have 6 months left until the opening of the World Ski Orienteering Championships on March 19th 2019. Now we long for sunny winter days, exiting courses and great competitions!

Slået op af World Ski Orienteering Championships 2019 i Onsdag den 19. september 2018

Arkiv